2013/03/25

Oatmeal, oatmeal everywhere!

Fenomen owsianki. Jem ją niemal codziennie na śniadanie od dokładnie 5 miesięcy (sic!)
Przerażające/fascynujące? Też mnie to dziwi. Jednak okazuje się, że pomimo circa 140 "owsiankowych posiłków" nadal mi się nie znudziła!

Kiedyś owsianka była tylko płatkami wrzucanymi do gorącego mleka na kilka minut. Do tego 2 łyżeczki cukru. To jest właśnie nuda!

jabłko, otręby pszenne, zarodki pszenne, płatki migdałowe,
pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy nerkowca





Obecna owsianka ma kilka standardów, czyli mój przepis na owsiankę idealną

1) owoce - najlepiej świeże - genialnie sprawdzają się zamiast cukru
jabłka, mandarynki, mango, brzoskwinia, śliwki i milion innych
suszone też się sprawdzają, jednak dla mnie są zbyt suche i psują smak

2) otręby - owsiane, pszenne, orkiszowe nie musisz mieć kolekcji jak ja;)
+ zarodki pszenne - cenne źródło witamin i minerałów
To one odpowiadają za totalną zmianę smaku owsianki!

3) orzechy/nasiona - używam głównie migdałów, orzechów nerkowca, nasiona słonecznika i pestek dyni - zdrowe tłuszcze

4) owsianka sensu stricto - 3 łyżki gotowane w małej ilości mleka, oczywiście płatków owsianych górskich, błyskawiczne idą w odstawkę.








Taka porcja starcza na 3h ostrego kopa energii. Ma ok. 350 kcal (nigdy tego precyzyjnie nie obliczałam)

Dlaczego owsianka? Osoby zarówno będące na diecie redukcyjnej jak i te prowadzący zdrowy tryb życia powinny ją jeść, w szczególności na śniadanie.

Powód jest prosty - łatwo przyswajalne węglowodany, wysoka zawartość błonnika  i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jednak nie jest to zwykły błonnik - beta-glukan, który tworzy w żołądku żel. Żel ten działa kojąco na cały układ trawienny i ułatwia usuwanie produktów przemiany materii.

Owies zawiera też witaminy i minerały - E, B1, B6, magnez, żelazo.

Owszem, owsianka was nie odchudzi. Ale na pewno błonnik wpłynie pozytywnie na perystaltykę jelit jak i uczucie "wypełniania" żołądka.




A jaki jest wasz przepis na idealną owsiankę?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz