2013/06/04

Fit recipe #1: Proteinowe pancakes

Ze względu na coraz większą ilość moich kulinarnych fit pomysłów postanowiłam rozpocząć nową serię na blogu.
Zacznę od tego, że w końcu zdecydowałam się na zakup odżywki białkowej. Oczywiście (jako prawdziwy łasuch) wybrałam smak czekoladowy.
Zamierzam spożywać 1 do 2 miarek dziennie (35-70 g), co daje nam 26-52 g białka więcej) w zależności od treningów. Trzeba pamiętać, że ma ona na celu jedynie uzupełniać braki, a nie zastępować zbilansowaną dietę.
Białko - najważniejszy makroskładnik w każdej diecie (nie tylko odchudzającej). Dzięki niemu szybciej spalamy tkankę tłuszczową, jak i budujemy/utrzymujemy mięśnie.

Osoby trenujące/na diecie redukcyjnej powinny spożywać ok. 2 g białka na 1 kg masy ciała. Uwierzcie, że jedzenie (w moim przypadku) 116 g dziennie to niemałe wyzwanie. Wysokobiałkowe produkty zawierają jedynie około 20% niezastąpionego budulca. Analogicznie 200 g kurczaka to jedynie ok. 40 g czystego białka.

Najlepsze źródła pełnowartościowego białka:
  • jaja
  • pierś kurczaka/indyka
  • twaróg półtłusty
  • tuńczyk (z wody)
  • ryby 
  • polędwica wołowa

Follow me @blameanna

Żeby sprostać zapotrzebowaniu musiałabym jeść ok. 3-4 jajek dziennie, puszkę tuńczyka i 200 g piersi z kurczaka. Nie brzmi źle, jednak jest to niewykonalne ze względu na małe zróżnicowanie jadłospisu.

Dlatego też próbuję modyfikować klasyczne przepisy i przemycać w nie produkty z tej oto listy.
Proteinowe pancakesy poszły na pierwszy ogień.

Składniki (na 2 porcje)
- twaróg półtłusty 200 g,
- 3/4 szklanki mleka,
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 jajka,
- 70 g odżywki Whey Protein Olimp,
- 2 łyżki płatków owsianych

Na zdjęciu z dodatkiem musu z winogron i mrożonego banana (któremu poświęcę oddzielny post)

Gdyby kogoś interesowały liczby, bądź procentowy udział makroskładników - wszystko zostało  pięknie wyliczone przez dziennik;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz