2014/02/05

Fit recipe #6: Pęczak z soczewicą i warzywami



Szybki przepis na wysokobiałkowe i sycące danie, które świetnie smakuje także bez kurczaka.
Pęczak - zawiera dużo błonnika i białka, podobnie jak soczewica. Dobrze znane przez wegetarian;)



Składniki (na 4 porcje):
1 szklanka kaszy pęczak 
0,5 szklanki soczewicy czerwonej 
1 marchewka, 1 por, 1 cebula 
18 ziół Ojca Mateusza, Ten Smak (tu skład
1 łyżka oleju kokosowego





Przygotowanie: Pęczak płuczemy, gotujemy w 3 szklankach wody (jeśli gotujemy pęczak solo wtedy stosunek kaszy do wody wynosi 1:2) przez ok. 5 minut, później płuczemy soczewicę i dodajemy ją do garnka z pęczakiem, gotujemy jeszcze 10 minut. Uwaga - należy pamiętać o mieszaniu i uważać, aby soczewica się nie rozgotowała. Marchewkę z porem podsmażamy na oleju kokosowym, później dodajemy cebulę. Gdy kasza jest już gotowa odsączamy i dodajemy do warzyw, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i 18 ziołami ojca mateusza.


Soczysty kurczak
Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne, diabelska posypka (firmy Ten Smak)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz