2014/02/28

Fit recipe #8: Spaghetti bolognese


...a w moim wypadku spagetti bez spaghetti.
Jeden z moich ulubionych przepisów. Przede wszystkim szybki i wygodny - nie trzeba przy nim spędzać dużo czasu nad garnkami;) Niestety zdjęcie przedstawia mieszankę penne i fusilli - nie ma szans na zdobycie razowego spaghetti. Jedynym 'zdrowym' jest spaghetti pełnoziarniste z lubelli.
Dodatkowe zalety tego sosu - po podgrzaniu nie traci swoich walorów smakowych - idealny do lunchboxu.

Składniki dla 2 osób:
400 g mięsa wołowo-wieprzowego
250 g przecieru pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
160 g makaronu razowego (u mnie żytni)
1 mała marchewka
1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy)

Przyprawy do mięsa:
Diabelska Posypka (Ten Smak),
przyprawa do spaghetti bolognese (Kotanyi) - skład: papryka, cebula, czosnek, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, pomidor w proszku, papryka ostra, pieprz, chilli
Przyprawy do sosu:
suszona bazylia i oregano (2 szczypty)

How to?
Posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku chwilę podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy marchewkę pokrojoną w małą kostkę. Po ok. 5 minutach dodajemy mięso. Gdy zmieni kolor zalewamy je przecierem, redukujemy na średnim ogniu, pod koniec gotowania dodajemy zioła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz